Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

diumenge, 30 de maig del 2010

Carta d'adhesió Agrupament Ferroviari de Barcelona

L’AFB – Agrupament Ferroviari de Barcelona, dona el seu suport a la iniciativa per salvar el Patrimoni Històric Industrial Ferroviari que representa l’actual estació de Renfe de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta estació, de 156 anys d’història, es una de les tres darreres construccions inicials de la línia que quedem dempeus i es d’una arquitectura que es fa única en el seu gènere.

Es per això que demanen, a qui correspongui, que es faci la declaració urgent de protecció per aquest edifici i, fet el soterrament de les vies, quedi dignificada en el seu entorn com a element arquitectònic irrepetible.


Barcelona, 17 de maig de 2010

Joan Llobera i Velasco
President de l’AFB

divendres, 28 de maig del 2010

Carta d'adhesió Associació Club Modelisme Ferroviari Sant Celoni


L’Associació Club Modelisme Ferroviari Sant Celoni, amb seu social al carrer Major 78 baix, de Sant Celoni, dona el seu suport a la iniciativa per salvar el Patrimoni Històric Industrial Ferroviari que representa l’actual estació del tren de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta estació, de 156 anys d’història es una de les tres darreres construccions inicials de la línia que queden dempeus i es d’una arquitectura que la fa única en el seu gènere. Es per això que demanem, a qui correspongui, que es faci la declaració urgent de protecció per aquest edifici i, fet el soterrament de les vies, quedi dignificada en el seu entorn com a element arquitectònic irrepetible.


Sant Celoni, a 26 de Maig de 2010

Enric Vigas Terrats
President de l’ACMFSC

L’Associació d’Amics del Modelisme Ferroviari d’Esplugues s’adhereix al Manifest en defensa de l’estació del tren de Sant Feliu


L’Associació d’Amics del Modelisme Ferroviari d’Esplugues de Llobregat, dona el suport a la iniciativa per salvar el Patrimoni Històric Industrial Ferroviari que representa l’actual estació del tren de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta estació, amb 165 anys d’història, és una de les tres darreres construccions inicials de la línia que queden dempeus i és d’una arquitectura que la fa única en el seu gènere. És per això que demanem a qui correspongui que, per aquest edifici, es faci la declaració urgent de protecció i, fet el soterrament de les vis, quedi dignificada en el seu entorn com a element arquitectònic històric i irrepetible.

I per què així consti signo el present document a Esplugues de Llobregat el dia 27 de maig de 2010


Joan Morera i Enríquez
President d'AMFE

dimarts, 25 de maig del 2010

Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu

Des de fa alguns mesos quan agafo el tren al matí em pregunto què serà de l’Estació quan s’aprovi el projecte de soterrament de les vies. En alguna improvisada xerrada a peu d’andana mentre no arriba el tren, ho he comentat amb altres companys i companyes, i la meva sorpresa ha estat que a mesura que parlava amb uns i altres la gent no sabia que l’Estació serà enderrocada: qui ho ha decidit?, quan s’ha informat?, per què?, no es pot fer res per evitar-ho?, i un llarg etcètera d’interrogants i exclamacions s’amuntegaven davant meu en busca d’una resposta. Trobar més persones que com jo pensen que cal fer alguna cosa per mantenir l’edifici de l’Estació em va acabar de decidir i vaig posar fil a l’agulla.

L’Estació

L’arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fisonomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Molins de Rei i Cornellà, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva dels inicis del ferrocarril.

La Campanya

Davant el perill de perdre l’edifici de l’Estació de Sant Feliu de Llobregat per les obres de soterrament de les vies del tren, un grup de persones hem iniciat una campanya per fer una crida ciutadana i salvar el patrimoni històric local que representa aquest edifici.

La campanya s’ha inciat al facebook amb la creació del grup “Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu”, que en els primers 15 dies ja compta amb més de 1100 santfeliuencs i santfelienques que s’han afegit des d’aquesta xarxa social.

Considerem que aquest edifici forma part de la nostra història, de la nostra cultura i del patrimoni de la ciutat. Per la qual cosa demanem que l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat reconsideri l’enderroc de l’Estació i obri un procés on s’avaluï la viabilitat tècnica de mantenir l’edifici que el projecte del soterrament de les vies del tren a Sant Feliu no preveu conservar i que, en canvi, en el lloc on actualment hi ha la plaça de l’Estació davant l’entrada, al parc Nadal, preveu construir un edifici de 14 plantes.

L’edifici de l’Estació forma part de la ruta del patrimoni modernista de Sant Feliu i figura en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Demanem al sr. alcalde que es respecti aquest edifici representatiu de la memòria històrica i del patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat i sigui inclòs en el catàleg del patrimoni i declarat Bé Cultural d’Interès Local i un cop fet el soterrament es facin les obres de rehabilitació adients per tal de recuperar el seu aspecte original i donar-li un ús per a la ciutadania i les entitats de la nostra ciutat.

Des d’aquí fem una crida als ciutadans i ciutadanes, entitats, associacions culturals i de veïns i veïnes a adherir-se a la campanya per preservar el patrimoni de la ciutat per a les generacions futures i perquè l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat reconsideri l’enderroc de l’Estació. Les entitats que vulguin adherir-se ho poden fer enviant un missatge electrònic a salvemestaciosantfeliu@gmail.com, indicant en l'assumpte: "adhesió a la campanya Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu ".

Llegir al bloc d'en Jaume Solé

dijous, 20 de maig del 2010

Carta d'adhesió Associació d’Amics del Ferrocarril de l’Hospitalet


L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DEL FERROCARRIL – L’HOSPITALET, dona el seu suport a la iniciativa per salvar el Patrimoni Històric Industrial Ferroviari que representa l’actual estació del tren de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta estació, de 156 anys d’història es una de les tres darreres construccions inicials de la línia que quedem dempeus i es d’una arquitectura que la fa única en el seu gènere.

Es per això que demanem, a qui correspongui, que es faci la declaració urgent de protecció per aquest edifici i, fet el soterrament de les vies, quedi dignificada en el seu entorn com a element arquitectònic irrepetible.


L’Hospitalet, 12 de maig de 2010

Alberto PIEDROLA SÁNCHEZ
President de l’Associació

dimarts, 18 de maig del 2010

Es crea una plataforma per defensar l’estació de Sant Feliu de Llobregat (Revista mNACTEC)

Amb el nou projecte de soterrament de les vies del ferrocarril a Sant Feliu de Llobregat es preveu l’enderroc de l’edifici de l’Estació i que en el lloc on actualment hi ha l’entrada al parc Nadal es construeixi un edifici de 14 plantes. Davant d’aquesta proposta, un grup de ciutadans de Sant Feliu s’ha organitzat per presentar al·legacions i defensar la salvaguarda d’aquest antic edifici ferroviari i del patrimoni històric local que representa l’edifici de l’Estació del tren.

El grup demana a l’ajuntament que es respecti l’edifici i es facin les obres de rehabilitació adients per recuperar el seu aspecte original i donar-li una ús per a la ciutadania de Sant Feliu. L’edifici de l’Estació de Sant Feliu va construir-se l’any 1854, en posar-se en marxa la línia de Barcelona a Martorell.

Llegir a Centre de Documentació del mNACTEC

dilluns, 17 de maig del 2010

Carta d'adhesió Centre d’Estudis Ferroviaris Via Oberta (CEFVO)


El CENTRE D’ESTUDIS FERROVIARIS VIA OBERTA, dona el seu suport a la iniciativa per salvar el Patrimoni Històric Industrial Ferroviari que representa l’actual estació del tren de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta estació, de 156 anys d’història és una de les tres darreres construccions inicials de la línia que queden dempeus i és d’una arquitectura que la fa única en el seu gènere.

És per això que demanem, a qui correspongui, que es faci la declaració urgent de protecció per aquest edifici i, fet el soterrament de les vies, quedi dignificat en el seu entorn com a element arquitectònic irrepetible.


Les Franqueses, 13 de maig del 2010

Amadeu Sabaté i Cama
President

dimecres, 12 de maig del 2010

Carta d'adhesió Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril


La FEDERACIÓ CATALANA D’AMICS DEL FERROCARRIL, dona el seu suport a la iniciativa per salvar el Patrimoni Històric Industrial Ferroviari que representa l’actual estació del tren de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta estació, de 156 anys d’història es una de les tres darreres construccions inicials de la línia que quedem dempeus i es d’una arquitectura que la fa única en el seu gènere.

Es per això que demanem, a qui correspongui, que es faci la declaració urgent de protecció per aquest edifici i, fet el soterrament de les vies, quedi dignificada en el seu entorn com a element arquitectònic irrepetible.

Esplugues, 12 de maig de 2010

Signa el present document N’Ildefons ARGEMÍ i TORRES, President de la Federació.

dilluns, 10 de maig del 2010

Manifest 2010

2010  |  2019

Manifest en defensa de l’Estació del tren

 [pdf CAT]

Puja al tren per salvar l’Estació amb més de 150 anys d’història!


Davant del perill de perdre l’edifici de l’Estació de Sant Feliu de Llobregat, un grup de persones hem iniciat una campanya ciutadana en defensa del patrimoni històric local que representa l’edifici de l’Estació del ferrocarril.

El projecte de soterrament de les vies del tren a Sant Feliu preveu l’enderroc de l’edifici de l’Estació, sense mesurar l’afectació que comporta al Patrimoni Cultural Local, i la construcció d’un edifici de 14 plantes on actualment hi ha l’entrada al parc Nadal. Les conseqüències són greus per al patrimoni arquitectònic: amb la desaparició d’un espai de valor referencial i la pèrdua d’un bé material de valor històric.

L’Estació és un llegat històric de l’any 1854, en què es va posar en marxa la línia del ferrocarril Barcelona – Molins de Rei. Va ser la tercera que es va inaugurar a Catalunya, després de la de Mataró i la de Granollers, i la primera de via doble de la seva època. En l’actualitat l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb Molins de Rei i Cornellà, la més antiga de Catalunya i de l’Estat Espanyol que es conserva.

Considerem que aquest edifici forma part de la nostra història, de la nostra cultura i del patrimoni de Sant Feliu. L’Estació és part fonamental en la configuració de la personalitat històrica de la ciutat, on l’arribada del ferrocarril va comportar grans canvis en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç, i en la transformació de la fesomia de la ciutat amb l’obertura de nous carrers i el conseqüent creixement demogràfic, que ens ha portat a la ciutat que tenim en l’actualitat. L’edifici forma part de la ruta del Patrimoni Modernista de Sant Feliu i figura a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El patrimoni és un llegat que ens arriba dels qui ens han precedit i que tenim la responsabilitat de preservar per a les generacions futures. L’Estació no només té un passat, sinó que també té un present. Ha estat i continua sent el principal eix de comunicació amb Barcelona i la Comarca, on diàriament milers de ciutadans i ciutadanes pugen o baixen d’un tren, que juntament amb una situació estratègica al ben mig del poble fan que l’estació s’hagi convertit en el centre neuràlgic de la ciutat. Generacions de santfeliuencs i santfeliuenques al llarg de les seves vides han passat per l’estació i entre les seves parets s’han viscut històries de tota mena. L’Estació és sens dubte un element dinamitzador de la vida social de la ciutat, punt de referència i un espai de trobada per a grups, entitats i per tots i totes les persones que vivim a Sant Feliu i també els que no hi viuen.

Per aquest motiu demanem que l’Ajuntament reconsideri l’enderroc de l’Estació i obri un procés on s’avaluï la viabilitat tècnica per mantenir aquest edifici representatiu de la memòria històrica i del patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat i sigui inclòs en el catàleg del patrimoni local i declarat Bé Cultural d’Interès Local, i que un cop fet el soterrament es facin les obres de rehabilitació adients per recuperar el seu aspecte original i donar-li un ús per a la ciutadania i les entitats de la ciutat.

Volem que l’Estació continuí sent punt de referència de la ciutat com a eix dinamitzador de la vida social i símbol d’arrelament i sentiment de pertinença a la ciutat que a més dóna nom a la plaça que la presideix.

La campanya que es va iniciar a facebook amb la creació del grup “Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu”, compta en l’actualitat amb més de 1200 santfeliuencs i santfelienques que s’han afegit des d’aquesta xarxa social i amb l’adhesió de nombroses entitats culturals i del món del ferrocarril.

La Plataforma ha demanat a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i a l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona que es pronunciïn respecte a l’interès històric i cultural d’aquest edifici. Cal recordar que l’any 2004 la ciutat va celebrar el 150è aniversari de la línia del ferrocarril de Barcelona a Molins de Rei, amb una gran participació de la ciutadania i de les entitats. Una placa commemorativa recorda ara aquest important aniversari.

Plataforma Salvem l’Estació del tren, 2010


Les entitats i les persones que vulguin adherir-se ho poden fer enviant un missatge electrònic a la direcció de correu: salvemestaciosantfeliu@gmail.com, indicant en l'assumpte: "Adhesió a la campanya Salvem l’Estació del tren".


Consulta els suports destacats

dijous, 6 de maig del 2010

Concurs de Fotografia Sant Feliu Estació 2010


Des del grup del Facebook "Salvem l'Estació del Tren" organitzem el primer concurs de fotografia SANT FELIU ESTACIÓ 2010, dirigit a tots els membres del grup al Facebook, coincidint amb les Festes de Primavera.

Les fotografies han de presentar algun element de l'estació, vista general o el que més us agradi de l'estació.

Bases del Concurs de fotografies

Condicions de participació

Convoca

Grup del Facebook "Salvem l'Estació del Tren de Sant Feliu".

Tema

Totes les fotografies han d'estar relacionades amb els elements del ferrocarril a Sant Feliu, ja sigui algun element de l'estació, vista general o el que més us agradi de l'estació.

Lliurament dels treballs

Les fotografies es podran penjar a la secció Fotos de l'esdeveniment del concurs, dins del grup del facebook "Salvem l'Estació del Tren de Sant Feliu. A peu de fotografia heu d'indicar: Primer Concurs de Fotografia de SANT FELIU ESTACIÓ 2010, un text o títol de la foto el vostre nom.

Quantitat d'originals

Cada participant podrà penjar un màxim de 5 fotografies per autor.

Format

El format de les fotografies ha de ser jpg, amb una mida màxima de 2Mb.

Jurat

Tots i totes les persones del grup "'Salvem l'Estació del Tren de Sant Feliu'" podran votar cadascuna de les fotografies. Per emetre el vot només caldrà marcar amb el botó "m'agrada" la fotografia escollida.

Al finalitzar el període del concurs, les tres fotografies més valorades seran les guanyadores.

Període de presentació dels treballs

Del 7 de maig al 31 de maig de 2010

Període de votacions

Fins el 30 de juny de 2010

Data del veredicte

La primera quinzena de juliol es publicaran els noms dels guanyadors.

Premis

Les fotografies guanyadores seran la imatge del grup "Salvem l'Estació deSant Feliu" al Facebook durant un mes cada una. A més l'autor serà recompensat amb els premis:

1er premi: Nomenat guanyador del 1r concurs SANT FELIU ESTACIÓ

2on premi: Nomenat segon finalista del 1r concurs SANT FELIU ESTACIÓ

3er premi: Nomenat tercer finalista del 1r concurs SANT FELIU ESTACIÓ


Més informació al grup al Facebook

diumenge, 2 de maig del 2010

Manifiesto 2010

2010  |  2019

Manifiesto en defensa de la Estación del ferrocarril



¡Sube al tren para salvar una Estación con más de 150 años de historia!


Ante el peligro de perder el edificio de la Estación de Renfe de Sant Feliu de Llobregat, un grupo de personas ha iniciado una campaña para salvar el patrimonio histórico local que representa el edificio de la Estación del tren.

El proyecto del soterramiento de las vías del ferrocarril en Sant Feliu prevé el derribo del edificio de la Estación y que en el lugar donde actualmente hay la entrada en el parque Navidad se construya un edificio de 14 plantas.

L’Estació és un llegat històric de l’any 1855, en què es va posar en marxa la línia del ferrocarril Barcelona–Molins de Rei. Va ser la tercera que es va inaugurar a Catalunya, després de les de Mataró i Granollers, i la primera de via doble de la seva època. Actualment és, juntament amb les de Molins de Rei i Cornellà, la més antiga de Catalunya i de l’Estat Espanyol que es conserva.

Consideramos que este edificio forma parte de nuestra historia, de nuestra cultura y del patrimonio de la ciudad. Por este motivo, pedimos al sr. alcalde que se respete el edificio y se hagan las obras de rehabilitación adecuadas para recuperar su aspecto original y darle una uso para la ciudadanía de Sant Feliu.

El año 1854 se puso en marcha la línea de ferrocarril Barcelona – Molins de Rei. Fue la tercera que se construyó en Cataluña y la primera vía doble de su época. Actualmente la Estación de Sant Feliu es, junto con Molins de Rei y Cornellà, la más antigua de España que se conserva.

Pidamos que el Ayuntamiento reconsidere el derribo de la Estación y abra un proceso donde se evalúen las posibilidades técnicas de la conservación de este edificio representativo de la memoria histórica y del patrimonio de nuestra ciudad.

La campaña se ha iniciado en el facebook con la creación del grupo “Salvamos la Estación del Tren de Sant Feliu” y actualmente ya cuenta con 1.500 santfeliuencs y santfeliuenques que se han añadido desde esta red social.

Plataforma Salvem l’Estació del tren, 2010



Las entidades y las personas que quieran adherirse lo pueden hacer enviando un mensaje electrónico a la dirección de correo: salvemestaciosantfeliu@gmail.com, indicando en el asunto: “Adhesión a la campaña Salvemos la Estación del tren”.

Consulta los apoyos destacados