Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

dimecres, 24 de novembre del 2010

Entitats d’estudi del Baix Llobregat s’adhereixen al Manifest en defensa de l’Estació del Tren

  • Amics del Museu de Molins de Rei [web]

  • Amics dels Museus i del Patrimoni d'Esplugues de Llobregat (AMPEL) [web]

  • Amics del Museu de Pallejà [web]

  • Amics del Prat [web]

  • Agrupació de Recerca i Estudis de Sant Feliu (ARES)

  • Centre d'Estudis de Gavà [web]

  • Centre d'Estudis Martorellencs [web]

  • Centre d'Estudis Santjustencs [web]

  • Grup d'Estudis d'Esplugues [web]

  • Consulta els Suports destacats

    dilluns, 15 de novembre del 2010

    L’edifici de l’estació es podria trobar en perill (Fet a Sant Feliu)

    L'immoble es va construir al segle XIX



    Llegir a Fet a Sant Feliu

    Les obres del soterrament de les vies del tren que esquarteren Sant Feliu de Llobregat comportaran l’enderrocament de l’edifici de l’estació, que, paradoxalment, es troba en forma de fotografia al catàleg de patrimoni modernista de la ciutat per referir-se a la plaça que l'envolta (el llibret l'ha editat l'Ajuntament de Sant Feliu). L’enderrocament està contemplat en el projecte de soterrament de les vies presentat per l’Ajuntament el passat mes d’abril.

    A l’octubre, el diputat Jordi Tardà, en nom del grup parlamentari d’Esquerra Republicana-Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds, va presentar al congrés dels diputats una proposta no de llei que presenta com a objectiu la protecció d’aquest edificio històric. La proposició demana al govern espanyol que en el termini de tres mesos redacti un informe que evalui la necessitat de no enderrocar l’estació i d’incloure-la en el projecte de soterrament.

    L’edifici de l’estació de Sant Feliu de Llobregat data de l’any 1855 quan es va obrir el tram Barcelona – Molins de Rei, de la línia de Vilafranca. Aquesta línia que passa per Sant Feliu va ser la tercera en construir-se a Catalunya i la primera via doble de la seva època. Actualment l’estació de Sant Feliu és, juntament amb Molins de Rei i Cornellà, la més antiga d’Espanya que es conserven.

    dijous, 11 de novembre del 2010

    Adhesió Amics de la UNESCO de Barcelona al Manifest en defensa de l’Estació del Tren

    En nom de la Junta Directiva d’Amics de la UNESCO de Barcelona, ens adherim al Manifest per a la salvaguarda de l’estació del tren de Sant Feliu de Llobregat, ja que considerem que és un bé patrimonial molt important i que té una significació per a tota la comarca del Llobregat

    Creiem que s’hauria de procedir a la seva rehabilitació i que s’hauria d’incloure i respectar en la nova planificació urbana que pot representar el soterrament de les vies del tren.

    L’acord d’adhesió va ser pres en la darrera Junta Directiva celebrada el 7 d’octubre i així consta en l’acta de l’entitat.


    Barcelona, octubre de 2010

    Carles Bonet
    President d’Amics de la
    UNESCO de Barcelona

    dimarts, 9 de novembre del 2010

    Comunicat d'adhesió del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat al Manifest en defensa de l’Estació del Tren

    El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, en la seva sessió de Junta del dia 25 d’octubre 2010 va acordar donar suport a la campanya cívica “Salvem l’Estació de Sant Feliu de Llobregat” davant la possibilitat que aquest emblemàtic edifici sigui enderrocat amb motiu del soterrament de les vies del tren al seu pas per la ciutat.

    El Centre d’Estudis Comarcals considera prioritari el soterrament de les vies del tren, fet reivindicat per la ciutadania des de fa més de 30 anys. Ara bé, el valor històric de l’equipament com a testimoni de les primeres estacions que van formar part de la línia i del context en què aquesta va ser construïda; l’arquitectònic, per la filiació de l’edifici amb l’estil Georgià i les grans similituds de la construcció amb altres estacions angleses de l’època, (com la de Belper); l’etnològic, per la informació que proporciona tant de les tècniques constructives (que l’allunyen d’altres estacions properes) com de concepció de l’espai (que l’emparenten amb l’esperit funcional amb que van ser dissenyades altres estacions de la mateixa línia); i també el valor memorialístic, aconsellen ponderar la possibilitat tècnica de salvaguardar-la, sempre que això no suposi un impediment a la prioritat de soterrar les vies del tren.

    L’estació de Sant Feliu pertany a la primera línia fèrria que va unir Barcelona amb Molins de Rei i Martorell, i va ser inaugurada l’any 1854. Aquest fet és indissociable del desenvolupament socioeconòmic del territori, ja que va possibilitar i accelerar el procés d’industrialització. De fet, algunes de les estacions d’aquesta línia han estat declarades BCIL.

    El Centre d’Estudis Comarcals entenc que la desaparició de l’estació del Pla Especial i Catàleg de Sant Feliu de Llobregat de l’any 1986 va respondre única i exclusivament al temor que qualsevol figura de protecció patrimonial que recaigués sobre l’edifici pogués impedir o dificultar el soterrament. Avui dia, però, els avenços tècnics fan viable i segurament possible el manteniment de l’edifici.

    Sant Feliu de Llobregat, 25 d'octubre de 2010

    Carles Riba i Romeva
    President del CECBLL

    dilluns, 8 de novembre del 2010

    Actualitzat el llistats d’entitats i associacions locals adherides al Manifest:

  • Federació AAVV Sant Feliu de Llobregat


  • Agrupació de Recerca i Estudis de Sant Feliu


  • Esplai Sant Llorenç


  • Associació CineBaix


  • Dones de Mas Lluí


  • Shambala Sant Feliu - Associació protectora dels animals