Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

Qui Som


Qui Som

Som una plataforma ciutadana creada l’abril de 2010 per defensar i protegir el patrimoni històric, ferroviari i col·lectiu de Sant Feliu. La plataforma agrupa tot un conjunt de ciutadans i ciutadanes i, entitats per aconseguir la conservació de l’edifici de l’Estació del ferrocarril de Sant Feliu de Llobregat, un cop fet el soterrament de les vies del tren, i donar-li un ús per a la ciutadania.

La plataforma és un moviment cívic que compta amb l’adhesió d’entitats i persones a títol individual.

Comptem amb l’adhesió de més de 60 entitats locals i supralocals i, de professionals i acadèmics, experts en patrimoni i història que donen suport a la plataforma i han signat el manifest. La campanya va comptar, a més, amb el suport de 1.500 persones per mantenir l’edifici de l’estació.

El nostre logo

L’Estació com a punt de trobada i de relació social representada per una màquina de tren a l’interior d’un punt central.

Un pètal de rosa, símbol de la ciutat, envolta el punt en referència a la significació de l’estació com a un element representatiu i d’identitat de la ciutat.

El color blau utilitzat per moltes associacions locals reforça la identificació de la campanya amb els valors associatius i socials de la ciutadania de Sant Feliu.


Que volem

1-Encarregar una intervenció arqueològica exhaustiva que documenti les diferents fases constructives de l’edifici i que permeti identificar els materials constructius i recuperar els elements de l’estació de 1854.

2-Dur a terme una desconstrucció de l’edifici històric de l’estació del ferrocarril amb metodologia arqueològica; de manera que permeti un alt nivell de recuperació i reaprofitament dels elements constructius, ornamentals i simbòlics que es puguin salvaguardar.

3-Reconstruir, una vegada soterrades les vies del tren, l’edifici (exterior i interior) de l’estació del ferrocarril de 1854.

4-Sol·licitar que l’edifici reconstruït s’inclogui com a peça central del memorial, que està en estudi, a les víctimes i familiars dels accidents i atropellaments, i que sigui un l’element de record del moviment social i a la lluita ciutadana que durant 40 anys, incansablement, ha demanat el soterrament de les vies.

5-Que un cop reconstruït l’edifici es destini a l’entrada de la nova estació soterrada o se li doni un ús per a la ciutadania.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada