Fa alguns anys en Fernando Pintado, subdirector general de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya de 2004 a 2011, m’explicava que les regles d’una consulta ciutadana les posa qui la convoca. Recordo que vam discutir molt sobre aquesta qüestió, fins a arribar a la conclusió que estem comentant avui: qui convoca la consulta, marca el què i el com de la consulta, és a dir, allò que té un nom malsonant, “les línies vermelles”. Jo diria que sembla un eufemisme polític que vol dir que pregunto el que em dona la gana i el que no, no deixo que la ciutadania opini.
Referent a la consulta ciutadana que convoca l’Ajuntament de Sant Feliu i que fa referència a la reconstrucció o no de l'edifici històric de l'estació del ferrocarril de mitjans del segle XIX. Començaríem per analitzar la pregunta:
- La Plataforma Salvem l'estació agrupa un bon grapat d'entitats i associacions de Sant Feliu, i a molts veïns i veïnes de la nostra ciutat. En un procés de consulta ciutadana que ha de decidir el futur de l'estació del tren, de veritat creieu que no s’ha de convidar a la Plataforma a participar en el procés? O tractant-se d'un element important del patrimoni de la ciutat, tampoc hi ha d'haver representants de la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament de Sant Feliu? Aquesta comissió és la organitzadora de la Setmana del Patrimoni, però no té veu en una consulta transcendental en el futur de la ciutat i que també farà referencia al patrimoni local?
- Ara les respostes: innòcues, transparents i sense dirigir: de veritat creieu que les dues respostes possibles són equitatives?, com és possible preguntar entre fer un collage de fotos a la nova estació o reconstruir un edifici històric del patrimoni de la ciutat? Algú proposaria en una consulta escollir entre fer la volta al món, amb totes les despeses pagades per a dues persones, o un passeig per Collserola?
No sigui per arguments, o em diran que critiquem per criticar i que fem demagògia. Quan s'ha fet a Sant Feliu una consulta sobre una inversió d'un futur equipament per a la ciutat i el seu cost? Casal de Joves, reforma del Centre Cívic de Roses, reforma del Mercat Municipal, o els 4 milions d’euros de la reforma de l'Ajuntament! Amb això no vull dir que estigui a favor ni en contra, dic el que dic: a totes totes, les persones consultades per la Plataforma tenim la sensació que l'Ajuntament ja ha escollit l'opció que voldria que surti a la consulta ciutadana; i això no seria participació!, oi!
Ah! i sobre la composició de la comissió de seguiment del procés! Anem a pams. Quan un jutge s'ha manifestat en contra d'un cas que ha de jutjar, no queda "inhabilitat"? Aquest criteri creieu que no s'hauria de complir en les persones escollides per vetllar pel procés? A priori, tots aquests elements no donen tranquil·litat. Ja se sap que no tan sols s’ha de ser honrat, sinó que ho ha de semblar. És una reflexió!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada