Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

diumenge, 1 de març del 2020

Els Amics de les Roses aposten perquè es reconstrueixi l’estació i sigui un espai verd amb roses



La Junta de l’Associació Els Amics de les Roses ha acordat donar suport a la Plataforma Salvem l’Estació perquè aquest edifici es reconstrueixi com un fals històric, recuperant tots els elements possibles de l’estació original, dedicant-se posteriorment a un ús ciutadà. A més proposen que es complementi amb un espai verd amb roses com a element d’identitat de Sant Feliu.

En el seu acord l’entitat ressalta la importància de mantenir el patrimoni arquitectònic, perquè esdevé un referent per no perdre els orígens i la memòria històrica d’una ciutat i la seva gent. Afegeixen que amb la pèrdua de patrimoni arquitectònic s’acaba perdent també la pròpia personalitat i identitat com a poble.

Els Amics de les Roses van participar com a entitat en el procés participatiu “Decidim” per definir el nou espai alliberat pel soterrament de les vies del tren. La seva posició a favor de mantenir l’edifici de l’estació va quedar recollida en les conclusions del procés.

Constituïda l’any 2003 l’Associació Els Amics de les Roses va néixer amb la voluntat de fomentar el coneixement de les roses en tots els seus àmbits, difonent la cultura i la tradició roserístiques de Sant Feliu com a Ciutat de les Roses.

Adjuntem el text aprovat pels Amics de les Roses donant suport a la Plataforma Salvem l’Estació.

En data 8 de juliol de 2010 la nostra entitat es va adherir a la campanya salvem l’estació amb el següent text:

La Junta de l’Associació dels Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, en la reunió mantinguda el dia 8 de juliol de 2010, va acordar adherir-se a la campanya “Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu” i donar suport al seu Manifest, per tal que totes les administracions i sectors públics implicats en el soterrament de la via del tren, facin també, tot el que sigui necessari tècnicament i jurídicament, per salvar, catalogar i protegir l’estació del tren de Sant Feliu de Llobregat.

L’estació del tren Sant Feliu, té un alt valor com a patrimoni arquitectònic ferroviari. És un dels tres edificis més antics dels inicis de la línia de ferrocarril inaugurada l’any 1854, juntament amb les estacions de Molins de Rei i Cornellà de Llobregat . Forma part del patrimoni local més representatiu i simbòlic de la història i la memòria viscuda de la nostra ciutat i de la nostra comarca.

Quan col·lectivament es deixen perdre els orígens, el patrimoni arquitectònic i la memòria històrica d’una ciutat i la seva gent, s’ acaba perdent també, la pròpia personalitat i identitat com a poble.


Ara se’ns demana, a través de la plataforma Salvem l’estació, una nova adhesió a un nou manifest que en síntesi recull la cronologia de fets relacionats amb la defensa de la mateixa i fa tot un seguit de consideracions per tal d’argumentar la necessitat de preservar-la i reconstruir.la per a ús ciutadà.

Aquest és un debat que novament va tenir a l’entitat l’any 2018. A més, va ser objecte de tractament en el marc de la setmana del patrimoni del 2018 en diverses intervencions i debats públics.

D’altra banda, el tema va sortir en força en diferents tallers i comissions en el procés de participació “Decidim” que va tenir lloc l’any 2018, en la qual hi va participar la nostra entitat i creiem que va quedar recollida la nostra posició en les conclusions d’aquest procés.

A la reunió de la Junta de l’entitat celebrada el passat dia 18 de febrer es va adoptar el següent acord:

1.- Defensar que el nou espai ciutadà sorgit del soterrament sigui un espai verd amb les roses com element identitari i que es reconstrueixi l’estació com un fals històric recuperant tots els elements possibles de l’estació original i que se li doni un ús ciutadà.

2.- Comunicar l’acord a la plataforma “Salvem l’estació”


Junta de l’entitat dels Amics de les Roses

Sant Feliu de Llobregat, 25 de febrer de 2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada