Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

divendres, 22 de maig del 2020

La història del tren de Sant Feliu en imatges: Envia’ns la teva foto antiga


Fa 165 anys l'arribada del ferrocarril va canviar absolutament la vida a Sant Feliu i gràcies a això "Sant Feliu es va transformar en el que és avui en dia".

La Plataforma Salvem l’Estació del tren de Sant Feliu ha iniciat una campanya per reunir fotografies antigues de l’estació del ferrocarril, del moll de mercaderies, dels passos a nivell o dels túnels per creuar les vies.

Es tracta d’un recull fotogràfic per crear un arxiu col·lectiu d’imatges sobre els canvis que ha experimentat la ciutat al llarg dels 165 anys d’història, des de l’arribada del ferrocarril i sobre la vida quotidiana de la ciutat al voltant del tren.


Volem saber com era l’estació del ferrocarril i com era la vida al voltant del tren
Durant dècades, milers de famílies s’han retratat a l’estació del ferrocarril, a l’andana abans o després d’agafar un tren o mentre esperaven algú. Si teniu un àlbum de fotos on surtin l’estació del ferrocarril, les andanes, el moll de càrrega de mercaderies, els passos a nivell o els túnels per creuar les vies, podeu col·laborar per conservar la seva història.

Des de la Plataforma Salvem l’Estació del tren volem fer memòria col·lectiva, familiar i personal de com el ferrocarril va transformar la ciutat. Les fotografies poden ser de grups, d’algun esdeveniment, d’una entitat, familiars, personals o amb amics.

Si vols col·laborar amb nosaltres pots digitalitzar les teves fotografies antigues fins a començaments dels anys 80 i enviar-nos-les per correu electrònic, amb una breu explicació de cadascuna d’elles, com pot ser: el nom de la persona que va fer la fotografia, el nom del es persones que figuren en ella, la data o any en què es va fer, les circumstàncies o qualsevol explicació que ajudi a situar el moment de la fotografia. També podeu contactar amb nosaltres per WhatsApp, Twitter, Facebook o Instagram.

Esperem que us agradi la idea i us animeu a remenar en els vostres àlbums familiars.

Recordeu que l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat disposa d’un fons de fotografies cedides temporalment. A més, l’ús de les tecnologies permet a l’Arxiu digitalitzar les fotografies i retornar l’original a la persona o entitat que l’hagi cedit. Si esteu interessats a cedir les vostres fotografies antigues us podeu adreçar per correu electrònic (acbaixllobregat.cultura@gencat.cat), trucant al 93 666 67 03 o anat personalment al c/ Clementina Arderiu, 23 (Mas Lluí).Aquestes imatges ens ajuden a conèixer millor la nostra història com a ciutat. I serviran per a les generacions futures a entendre d’on venim i com vivien els seus avantpassats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada