Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

dissabte, 4 de juliol del 2020

El santfeliuenc Lluís Tuells, un col·leccionista i historiador del ferrocarril, s’adhereix al manifest en defensa de l’estació

El santfeliuenc Lluís Miquel Tuells Moreno, més conegut pel Lluís Tuells del bar de l’estació ha dedicat una part de la seva vida a l’estudi i la recuperació documental del ferrocarril, la seva gran passió.

Aquesta passió l’ha portat a ser un col·leccionista. Disposa d’un important fons documental temàtic, objectes de tot tipus (trens o altres elements del ferrocarril), fotografies de totes les èpoques i targetes postals.

Però la passió d'aquest santfeliuenc va anar més enllà d'una simple afició i afirma que “Les estacions de la línia són veritables joies de l’arquitectura i úniques en el seu gènere”.

Lluís Tuells, en una visita guiada sobre el ferrocarril en la Setmana del Patrimoni 2015 / Foto: Fet a Sant Feliu

Ha participat en moltes activitats per donar a conèixer el món del ferrocarril. La darrera la 2a Ruta fotogràfica, organitzada pel Club Ferroviari de Terrassa i la Plataforma Salvem l’estació del tren de Sant Feliu. És soci fundador i president de l'Associació Amics del Tren de l'Alt Penedès i col·laborador habitual del Museu de Catalunya. També ha col·laborat en d’altres per donar difusió a la història del ferrocarril. Va inaugurar la Setmana del Patrimoni ”Sant Feliu i el tren” amb una conferència que es va celebrar al Palau Falguera a la tardor de 2018, tot coincidint amb l’exposició “Amunt i avall de la via”, organitzada per l’Ajuntament de Sant Feliu i l’Arxiu Comarcal
D’altra banda ha comissariat diverses exposicions, com la de l’Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc de l’any 2016.

És autor de diverses publicacions: El ferrocarril a Valls. 125 anys de trajecte Valls-Vilanova-Barcelona o Trens de Postal. El ferrocarril a Catalunya, on mostra una selecció de postals que formen la seva extensa col·lecció. Aquest llibre permet fer un viatge pel paisatge ferroviari de Catalunya, a través de les seves línies, algunes ja desaparegudes,hereves de les antigues companyies que van configurar la xarxa ferroviària catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada