Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

dijous, 16 de juliol del 2020

L’entitat cultural Arrels Locals dona suport a la Plataforma Salvem l’Estació del tren


La Junta de l’Associació Arrels Locals ha acordat donar suport a la Plataforma Salvem l’Estació del tren perquè aquest edifici es reconstrueixi de forma fidedigna a l’estació de 1854, recuperant els elements originals possibles que es puguin mantenir de l’estació actual i donar-li un ús ciutadà al nou edifici a poder ser relacionat amb la recuperació de la memòria local.

En el seu acord l’entitat ressalta la importància de l’estació de Sant Feliu de Llobregat com un dels primers canvis històrics en la transformació de poble a ciutat i de l’àmbit rural a industrial amb l’arribada del ferrocarril i el Modernisme.

Arrels Locals forma part de la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament, juntament amb l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, l’Ateneu-USLA, els Amics de les Roses, ARES i l’Agrupació Excursionista Sant Llorenç.

El 2018 la V Setmana del Patrimoni amb el títol “Sant Feliu i el tren”, es va dedicar a la història del ferrocarril a Sant Feliu. Arrels Locals va organitzar conjuntament amb ARES una taula rodona amb el títol Una via enfront de la via. Testimonis personals, on alguns veïns i veïnes van narrar les seves experiències i els seus punts de vista al voltant de la via del tren. Vam poder escoltar de primera mà les vivències, records i experiències que formen part de la memòria col·lectiva oral i que donen una dimensió humana al patrimoni.

Constituïda l’any 2012, l'Associació Arrels Locals va néixer amb la voluntat de donar a conèixer la història i el patrimoni de Sant Feliu de Llobregat amb rigor històric però d’una forma dinàmica i amena.

Adjuntem el text aprovat per Arrels Locals donant suport a la Plataforma Salvem l’Estació.

Des de la nostra creació com a entitat cultural, Arrels Locals, el passat any 2012 vam veure la necessitat de donar a conèixer la història de Sant Feliu de Llobregat, tant el seu patrimoni com el que ja no tenim per tal de poder compartir-lo i fer que la divulgació històrica i patrimonial arribi a totes les persones de Sant Feliu d’una manera dinàmica i divertida.

Des de la ponència del Fòrum Local de Sant Feliu, el 2016, veiem la necessitat de crear un espai a Sant Feliu per tal de compartir el Patrimoni, donar-lo a conèixer, amb la Setmana del Patrimoni, per conservar-lo i protegir-lo, difondre’l i fer-lo arribar a tota la ciutadania.

Des dels nostres inicis hem vist la importància de l’estació de Sant Feliu de Llobregat com un dels primers canvis històrics en el canvi de poble a ciutat i de l’àmbit rural a l’industrial amb l’arribada del ferrocarril i el Modernisme.

Des de l’estació de Sant Feliu neix la Ruta Modernista de Sant Feliu amb tota la intenció ja que va ser un canvi d'inflexió per a la ciutat.

La nostra activitat per a les escoles sobre la Industrialització neix també amb l’arribada del ferrocarril a la ciutat.

Amb les diferents Setmanes del Patrimoni creiem que l’estació ha estat present de forma transversal en tots els continguts i activitats, però sobretot en la II Setmana del Patrimoni i l’arribada de la industrialització a Sant Feliu.

Des de sempre hem fer arribar a través de les xarxes socials, sobretot amb twitter tots els continguts històrics i patrimonials de Sant Feliu i hem difòs tota l’activitat que s’ha anat fent des de la Platafomra Salvem l’estació per la importància que creiem que té per a donar tota la informació a la gent de Sant Feliu.

D’aquesta manera, després d’estudiar, valorar i considerar aquest manifest a les reunions de la junta de l'entitat de forma online, des del passat estiu 2019 i en concret el dia 14 de març de 2020 la Junta de l’entitat considera el següent acord:

1.- Donar suport al manifest de la Plataforma Salvem l’Estació del tren que inclou una futura reconstrucció fidedigna de l’edifici històric de l’estació en base a uns estudis arqueològics previs a l’enderroc de l’edifici durant les obres de soterrament i a una deconstrucció que permet recuperar elements originals que es puguin traslladar al nou edifici que es faci en un futur al qual caldrà donar-li un ús ciutadà a poder ser relacionat amb la recuperació de la memòria local.

2.- Comunicar l’acord a la plataforma “Salvem l’estació”.


Junta de l’entitat Arrels Locals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada