Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

divendres, 15 de gener del 2021

La Plataforma "Salvem la Estació" de Sant Feliu de Llobregat sigue la lucha por preservar el edificio histórico (Vilapress)

Llegir a Vilapress
Descarregar en pdf


La Plataforma "Salvem la Estació" de Sant Feliu de Llobregat sigue en la lucha por preservar el edificio histórico. El pasado 23 de diciembre se hizo pública la firma de un convenio de colaboración entre los ayuntamientos de Sant Feliu de Llobregat y Barcelona que la organización interpreta como "una declaración de intenciones para preservar el edificio histórico que finalmente culmine con la reconstrucción de una réplica del edificio original de 1854, una vez soterradas las vías del tren".

Según informa el web del Ayuntamiento "el texto del protocolo refleja la voluntad de establecer mecanismos de asistencia técnica durante el desmontaje del edificio de la estación de viajeros actual para la documentación y preservación de todos aquellos elementos característicos y con valor histórico y artístico del edificio. También se estudiará la posible integración en la actuación final que se trabajará con el Ayuntamiento de Sant Feliu y ADIF. "

El papel del Ayuntamiento de Barcelona es dar soporte técnico para la confección de una memoria completa del edificio, al que el Ayuntamiento de Sant Feliu reconoce un valor histórico más allá del patrimonial.


Para la Plataforma es "un avance importante que no habría sido posible sin el apoyo de entidades y ciudadanos y ciudadanas de Sant Feliu que llevan tiempo insistiendo en el valor patrimonial del edificio". Sin el gran apoyo ciudadano, el patrimonio del ferrocarril se habría perdido para siempre.

Durante los últimos meses el Ayuntamiento de Sant Feliu ha aceptado la deconstrucción del edificio con criterios arqueológicos y preservar los elementos de valor arquitectónico y patrimonial ninguna parte del proyecto original en el que se contemplaba la demolición completa del edificio

Desde la Plataforma se marcan el objetivo de convencer los santfeliuenses, las asociaciones y entidades de Sant Feliu y los representantes políticos para "preservar el patrimonio y reconstruir la réplica del emblemático edificio es un gran reto para la ciudad"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada