Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

dimarts, 7 de gener del 2020

Enquesta: El futur de l'estació de Sant Feliu a debat

El diari digital Fetasantfeliu ha realitzat una enquesta per recollir l’opinió de la ciutadania sobre el futur de l’estació del tren.

El diari obria el debat amb un article firmat per dos dels seus col·laboradors, per una banda la Mireia Amigó (“A favor de salvar l’estació”) i, per l’altra, el Jordi Muñoz (“Va a terra, què aixequem?”). Dues visions sobre el futur de l’estació: què significa el patrimoni històric i com hem d’actuar un cop soterrades les vies del tren.

L’enquesta online, oberta des del dilluns dia 9 fins al diumenge 15 de desembre, interpel·lava els santfeliuencs i santfeliuenques: “Què creus que s'ha de fer amb l'edifici de l'estació?”. En la consulta han participat un total de 364 persones. El resultat ha estat: 87 vots a favor d’enderrocar l’edifici (24%) i 277 vots a favor de mantenir-lo (76%).




Des de la Plataforma considerem que el debat està viu i marca l’agenda municipal. En poques setmanes l’Ajuntament i Adif enderrocaran l’antic edifici del 1854. La prioritat de la Plataforma se centra a sol·licitar el seguiment arqueològic del procés i evitar un enrunament sense supervisió arqueològica que posi en perill els elements interiors i exteriors que són part del patrimoni de la ciutat.

El sistema emprat per Fetasantfeliu és el mateix que l’Ajuntament va utilitzar per atorgar el premi de votació popular per triar la millor comparsa de la rua.

Podeu consultar els resultats complets de l'enquesta aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada