Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

dimarts, 14 de setembre del 2021

Anna Repullo immortalitza l'estació de tren de Sant Feliu en un mural al pati de l'Ateneu (Fet a Sant Feliu)

La iniciativa, impulsada per la Plataforma Salvem l'Estació en col·laboració amb l'Ateneu Santfeliuenc, forma part d'un homenatge a l'edifici de l'estació pel seu 167è aniversari

Mural "El Patrimoni és Cultura, 167 anys de l'Estació del tren" / Foto: Marc Rius

Mar Márquez
Llegir a Fet a Sant Feliu


A principis de mes, la Plataforma Salvem l’Estació del tren de Sant Feliu va proposar un joc a través de les xarxes socials: esbrinar la ubicació del nou mural que estava pintant l’artista santfeliuenca Anna Repullo. Aviat es va resoldre el misteri, ja que Repullo treballava al concorregut pati de l’Ateneu Santfeliuenc en un mural d’homenatge a l’estació de tren.


Jaume Solé, impulsor de Salvem l’Estació, explica que amb aquesta proposta lúdica es buscava “engrescar la gent” i cridar l’atenció sobre un projecte que fa prop d’un any que preparen juntament amb altres entitats santfeliuenques: un seguit d’activitats que, sota el lema “El Patrimoni és Cultura”, posi en relleu el valor històric i patrimonial de l’edifici de l’estació. El mural de Repullo forma part d’aquestes accions culturals, que a mitjans d’octubre culminaran amb una gran exposició d’obres relacionades amb l’edifici de l’estació de tren, en col·laboració amb l’Ateneu Santfeliuenc.

Inaugurat el 26 d’octubre de 1854, l’edifici de l’estació de Sant Feliu celebra el proper mes el 167è aniversari, i ho fa al caire de la desaparició. Malgrat els esforços de Salvem l’Estació per a promoure’n la conservació, durant les obres del soterrament de les vies del tren es construirà una nova estació que reemplaçarà l’actual. El fet de plasmar l’estació al pati de l’Ateneu és, per a Solé, un homenatge i un comiat: “De manera simbòlica, perpetuem aquest edifici que no hem aconseguit que es mantingui i que en els propers mesos serà enderrocat. Així, tindrem aquest record al pati de l’Ateneu”.


“En Jaume em va parlar de l’exposició que volien fer a l’Ateneu amb diferents artistes i vàries modalitats i em va convidar a participar-hi”, explica Repullo, que s’hi va embarcar. El primer era trobar una localització adequada per al mural. “Al final, l’Ateneu va cedir una part del mur del pati, es va haver d’arrebossar i arreglar-ne un tros per poder-lo fer”.

A la pintura, l’estació de tren està acompanyada per una colla de músics amb gralles, timbals i violí en plena actuació. La voluntat d’ajuntar tren i músics de colla, afirma Solé, era la “d’unir la cultura popular amb el patrimoni”, ja que “el patrimoni és cultura, tant el material com l’immaterial”. “Simbolitza la cultura dels grallers, gegants, és a dir, la cultura popular fent homenatge a l’estació, com un comiat festiu”, a banda de ser adequat a l’espai, punt de trobada popular i de colles, i on també es fan concerts.


“Ens omple d’orgull haver pogut organitzar aquest mural”, diu Solé, “haver pogut comptar amb una entitat cultural com és l’Ateneu, a qui li agraïm que ens hagi cedit l’espai”, així com “haver unit esforços amb l’Anna, que és una gran artista santfeliuenca”.

Per la seva part, davant l’encàrrec de pintar l’edifici de l’estació Repullo confessa que “no estic acostumada a pintar edificis, ni és el que més m’agrada, normalment pinto persones”. La paret en forma d’ela i la perspectiva del tren arribant a l’estació també eren “un repte.” En total, però, ha trigat poc més d’una setmana en tenir el mural enllestit.

En els darrers mesos, l’artista ha pintat diversos murals d’art urbà per tot Sant Feliu: el fris de la Plaça 8 de març, el petó al costat dels dos túnels, el mural al lateral del Poliesportiu Juan Carlos Navarro... Sobre aquesta abundància creativa, Repullo diu que “està contenta” de poder treballar més a Sant Feliu, on resideix, i que, de fet, no ha estat premeditat a la seva carrera especialitzar-se en murals: “Jo vaig fer Belles Arts i vinc de l’acadèmia realista. Sempre m’ha agradat la figura humana i ha sigut casualitat que me n’anés al muralisme”. En els propers dies, l’artista viatjarà a Jaén i a Ciudad Real per continuar treballant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada