Salvem l’Estació del tren
de Sant Feliu de Llobregat
Plataforma ciutadana en defensa del patrimoni històric col·lectiu de Sant Feliu


Castellano |  Entradas | Manifiesto 2019 |  Dictamen

L’Estació de Sant Feliu de Llobregat

Puja al tren per salvar una Estació amb 165 anys d’història!

L'arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fesomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Sant Andreu Comtal i Cornellà de Llobregat, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva en funcionament dels inicis del ferrocarril.

dimecres, 13 d’octubre de 2021

Mirades a l’estació. Adéu a 167 anys de patrimoniExposició de fotografies, dibuixos, pintures, audiovisual i maquetes sobre l’estació de tren de Sant Feliu.
Del 21 d’octubre al 4 de novembre · Aula de Cultura de l’Ateneu Santfeliuenc

 • Inauguració: Dijous 21 a les 19:00 (Pati de l'Ateneu)
 • Horari d'inici: 19 h
 • Lloc: Aula de Cultura - Ateneu Santfeliuenc Sant Feliu de Llobregat
 • Organitzadors:
 • Plataforma Salvem l'Estacio del tren
 • Ateneu Santfeliuenc

 • Telèfon: 936 853 242
 • A/e: info@ateneusantfeliuenc.cat
 • Públic a qui va dirigida l'activitat: General
 • Accés: gratuït
 • Descripció:

  Fa prop d’un any que a la plataforma Salvem l’Estació del tren, impulsada per Jaume Solé, prepara juntament amb altres entitats santfeliuenques un seguit d’activitats que, sota el lema “El Patrimoni és Cultura”, posin en relleu el valor històric i patrimonial de l’edifici de l’estació. Aquestes accions culturals, culminaran amb una gran exposició d’obres relacionades amb l’edifici de l’estació de tren, que s’inaugurarà el proper dijous 21 d’octubre, al pati de l’Ateneu Santfeliuenc, entitat col·laboradora.

  La mostra inclourà fotografies, dibuixos, pintures, maquetes i un audiovisual; obres realitzades per a l’ocasió per diferents entitats i artistes de la ciutat i la comarca que volen posar el seu granet de sorra en aquest acte commemoratiu del patrimoni de l’edifici de l’estació de tren.

  Inaugurat el 26 d’octubre de 1854, l’edifici de l’estació de Sant Feliu celebra el proper mes el 167è aniversari, i ho fa al caire de la desaparició. Malgrat els esforços de Salvem l’Estació per a promoure’n la conservació, durant les obres del soterrament de les vies del tren es construirà una nova estació que reemplaçarà l’actual.

  El mural pintat per Anna Repullo al pati de l’Ateneu durant el mes d’agost també forma part d’aquestes obres i servirà de teló de fons per a la inauguració de l’exposició, que seguidament es podrà visitar a l’Aula de Cultura.

  L’obertura de l’exposició serà de dilluns a divendres, de 18 a 20 hores, i els dissabtes i diumenges, d’11 a 13.30 i de 18 a 20 hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada